Monday, February 15, 2016

kembara iman dan amal- umrah dgn anak2..part 1

Assalamualaikum warahamatullah wabarakatuh..

Alhamdulillah..masih diberi kesempatan hidup di bumi Allah ini.

Tahun 2015 pada saya adalah antara tahun yang indah dalam sejarah hidup. Bulan 5-6 2015..Allah izinkan..Allah makbulkan impian saya sejak kecil. Allah jemput saya dan keluarga kecil saya menunaikan umrah buat kali pertama. Pertama kali melihat masjid nabawi..dengan payung2 diluar masjid di depan mata..seolah2 rasa tak percaya. Allahu Akbar..akhirnya dgn rahmat dan kasih sayang Allah..Allah jemput kami ke sana. Haramain yang berkah..

Saya cuba mencatat sebaik2nya walaupun peristiwa ini dah berlaku hampir setahun yang lalu. Apa2pun..niat dan matlamat sy..sy berharap supaya catatan ini dapat membantu mereka yg ingin ke tanah suci bersama anak2 kecil.

Saya mendaftar utk gi umrah ni pada bln 3 2015..lebih kurang 2 bln sebelum berlepas. Sy bayar deposit rm1000 seorang. Saya kesana bersama suami (wajib ada mahram bagi perempuan yg berumur 40thn kebawah) emak saya,dan 2 orang anak saya muhammad yg berumur 6thn dan wafa hanaa berumur 2 thn. Jadi total deposit bln 3 tu rm5k. Lepas mendaftar dan bayar deposit,kami buat pasport antarabangsa.. seingat saya pasport tu valid utk 5thn dgn bayaran RM200 utk saya dan en Abi..anak2 rm100 setiap sorg..emak dah ada pasport dah.




Ok siap pasport,kami gi inject vaksin utk ke tanah suci tu..tah apa nama vaksin tu..ada di klinik swasta..harga dia pn berbeza2 setiap klinik. Utk kami tu..kami buat di klinik sulaiman mentakab. Rm130 setiap orang..termasuk si kecik wafa hanaa..saya tanya gak..kena inject gak ke budak kecik ni..doc tu cakap semua kena..mmg syarat wajib nak gi sana..ooo.ok la..nangis gak la si kecik wafa kena inject kat montot..huhu..abg mihd pn takut gak..tapi bila pujuk2..abinya tolak masuk gak..terpaksalah kena  inject gak..hihi..

Siap inject..dapat buku kuning tu..setiap inject tu valid utk 2thn kalau tak silap..maknanya kalo gi umrah dlm jangkamasa terdekat tu boleh la gi tanpa amik vaksin tu..siap pasport n dpt buku vaksin tu..kami hantar kat mutawwif kami yang uruskan smua skali..

Dalam jangkamasa 2bln tu kami gi kursus umrah. Sempat la gi 3kali...2kali ngn juara travel..skali join kat masjid jerantut..opss..lupa nk cerita..kami amik agen juara travel n tour dgn kadar dewasa rm6290 setiap org dan kanak2 6thn rm5990 dan wafa rm4500..semua skali termasuk mak dalam rm29k ++...

Bayaran kami settlekan sebelum 30hari kami gi..kami bukanlah banyak sangat duit pn..tp rezeki Allah kan..bila Dia jemput tu..maknanya cukuplah utk kami kesana dgn bajet yg ada..Alhamdulillah..syukur sgt2...

Ok  sambung lain kali la...utk perjalanan yg pnajng sbb transit..ragam anak2..sampai kami pulang..i.Allah..smg Allah bg kekuatan dan kelapangan utk menulis..

No comments:

Post a Comment