Saturday, June 27, 2015

happy anniversary (bln Islam)

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan 1436h..

Fasa pertama ramadhan bakal berlalu. Esok hari ke 11 Ramadhan. Ramadhan bulan rahmat,maghfirah dan peluang besar-besaran utk digandakan pahala ibadah..tawaran yg Allah buka hanya 1bln dr 12bln setiap tahun.

Tak dinafikan,bulan ini adalah bulan family..ikatan hubungan kekeluargaan akan bertambah erat pada bulan ini..sebab tu 3 thn lps,si dia amik keputusan ( slps istikharah) utk kahwin sebelum ramadhan,kerana mau berpuasa bersama keluarga baru yg bakal dibina. Dia sudah serik berpuasa keseorangan. 24 syaaban..sy bertukar status buat kali kedua..

So..ikutkan bulan islam..dah 2 mggu berlalu anniversary kami..happy anniversary En Abi dan Ummi..smg segala impian kita dunia akhirar tercapai..amin..


Wednesday, June 24, 2015

Dari bukit merah lake town resort ke Penang (part 3)

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Alhamdulillah, ramadhan ke 7 dalam tahun 1436h. lama sangat dah tak update blog. diam tak diam sudah lima tahun usia blog ini. followers bertambah, walaupun tiada entry baru. trima kasih kerana sudi berkunjung ke blog picisan ini.

okey la.. nak sambung smula kisah permusafiran kami. sbnarnya dah lama sangat kisah ni. dah basi pun, tapi untuk mengabadikan dalam bentuk tulisan, sanggup kurecall segala memori perjalanan itu. 2 malam di taiping, terus ke bukit merah laketown resort untuk main air..setngah hari disana, kami truskan perjalanan ke Penang pulak. oppss..lupa nak bagitau..kat BMLKR tu, nak masuk kena bayar ssorg rm38 time tu..dewasa, kanak2 berapa ye..tak ingat..kami gi main air, kat waterpark tu then gi kat sblh waterpark tu utk tengok binatang..singgah jap amik gambar kat kampung air tu...tak gi pun ke Pulau orang utan tu..

ok, dalam kul 3 lebih, kami gerak ke Penang..tak jauh sangat dah dari Perak kan..jiran je..first time naik jambatan Pulau Pinang jadinya sedikit jakun disitu...padahal jambatan tu dah berkurun dok situ..huhu..kami menginap di batu Feringgi..hotel dekat uptown situ...malam je, happening habis situ..


 budak kecik ni kemain macam princesss...

 unik sangat gelas dia..

esoknya, jalan2 guna waze, kononnya nak gi bukit bendera, tapi kena tipu dengan waze,  tak sampai la kami ke bukit bendera..huhu..takde rezki..


jalan2 kat padang kota..makan pasembor kat situ..then cari jeruk Pak Ali..konon2 nk gi muzium toy..tapi masa suntuk sangat dah..so..kami pun terus je balik..next trip ke Penang..i.Allah kalo ada rezki, nak gi tempat2 yg tak sempat gi dulu tu..hihi..



Monday, June 22, 2015

syurga di bawah tapak kaki ummi..

-muhammad-

ummi..setiap kali ummi pijak kan..ada syurga bawah kaki ummi...

-ummi-

ooo...yeke..muhammad belajar camtu ke?

-muhammad-

yela..sbb tu kita cam nk gali je bawah kaki ummi...nak tengok syurga cantik macamana...

#sabo je la...
#aik..sejak bila blog pn nk hashtag gak..:)

taiping ke bukit merah lake town resort plak..(part2)

Assalamualaikum..

Alhmdllh..bersyukur pd Allah..masih diberi nafas kehidupan..kesihatan..walaupun 1 family kena selsema,tapi alhmdllh..tak la teruk sgt..

Sambung semula cerita cuti2 malaysia sept lepas . Sebenarnya kitorg gi jelajah utara. Taiping-bukit merak laketown resort-penang-cameton highland. Fuhh seminggu juga la bermusafir..mujur n syukur la..anak2 tak meragam,tak demam pendek kata sihat dan bertenaga sampai balik rumah..

Ok..hari kedua tu..kitorg cuma gi jln2 zoo taiping..almaklumlah..keluarga kecil bersama kanak2 dan bby..haruslah ke zoo..lps pnt jln dlm zoo..masuk dlm kul 9 kluar kul 12..bayangkn..muhd sampai merengek2 penat..keluar dr zoo kitorg gi cari mkn kt kuala sepetang..mee udang glemer tu..

Saya teruja sgt bila smpai kt restoren tu..ramai org..order 2 pinggan..utk en abi n ummi..muhd dan wafa hana mkn cucur udang n satey je..ummi mkn mcm x ingt dunia..sbb first time rasa mee udang..jakun skit laa..ada bc review org..ada tpt yg lg best dr restoren tu..tp yg tu pn ok la for me..en abi jenis nasi punya org..pg ptg siang mlm mesti nk nasi..skali lunch tu mkn mee n udang..dah la dia x minat udang..terpaksa layan demi wife tercinta..hihihi..skali dia kata mcm nk muntah la xdpt mkn nasi...wahh..mmg over kannn...

Lps lunch..kitorg blk ke bndar layan ank2 nk main kt tasik..suke sgt tgk pemandangan cantik sgt..tenang je rs,ptg2 dok situ..

malam tu jalan2 kat mall depan hotel tune tu then rehat...sbb esok banyak tempat lg nk explore..

Esoknya...

bukit merah lake town resort..

check out hotel tune dlm kul 11 lebih..gi breakfast jamak ngn lunch..then gerak ke BMLTR..guna waze...sbb xtau jln..mula nak ikut jalan dalam..tapi cam x confident je...masuk highway gak..

sampai sana..main air tak hengat donyaaaa...bagus anak2ku...layan gambar je la...



gambar banyak save dlm fon..x pndh dlm lappy lg..tu je la...tapi seronok tengok anak2 seronok..
## p/s entry terperap punya lama...nak update blog...azam yg tggl azam..huhu..




Monday, January 26, 2015

jalan2 taiping..part 1

Assalamualaikum..

Cerita ni dah lamaaaa sgtt..tp nk gak wat entry jln2 taiping..bln 9 lps br nk update skrg bln 1..huhu..gara2 terlupa psword..dr bln 8 sampai bln 1 senyap sepi je blog..sian dia..usang..huhu..ok la..kite cite psl taiping je..kitorg dh lama x gi jln2..sbb wafa hanaa still bby lg..so ssh rs nk jln2 lgpun dia kuat nangis skit..so bln 9 tu..kitorg decide nk gi utara..jln2 stail backpaker..hoho..

15.9.14 bertolak dr temerloh..ingtkn nk awal..skali tipon kena block sbb lupa byr bill..lol..so..kitorg gi temerloh dl byr bill..haha..last2 brtolak hmpir kul 10..sampai taiping kul 2 lebih..check in kt tune hotel..cantik sgt modern designnye..tp agak sempit biliknya..ok la utk kami berempat..selepas check in kami keluar jln2 taiping dl..Ingtkn lps asar nk gi zoo..tp kitorg dh trlewat..so jln2 je area zoo trus ke tasik..muhd nk naik sampan yg kita dayung kt tasik tu..tp ramai sgt org tgh q..lgpn hari dh makin ptg..so hari pertama just jln2 je..layan gmbo laa..






Sunday, January 25, 2015

jumpa balik

Assalamualaikum..

Allah Akbar!!Subhanallah!! Masya Allah!!..

Syukur sgt rasanye..Allah serius..berdebar2 saya..mcm baru jumpa brg yg hilang..mesti tau kan cmne rasanye..camtu jg saya..i almost lost my blog..x ingt pasword..n keep trying till mlm ni try lg..sekali boleh...haaa..terasa sgt besttt...jumpa dah umah kesayangan i...huhu..

Serius..actually saya sayang sgt kt blog ni..blog menyimpam 1001 kenangan..lately je..i cm lupa daratan..lupa kewujudan blog ni..huk..huk..huk..

Banyak i nk membebel sorg2..mcm dulu2..ixtau ada org baca x blog i dont care..i just wanna write n share..huhu..

Dulu2 byk sgt cite psl muhd..tp wafa hanaa xde pn i cite dlm blog ni..sian my little princess..takpe laa..i dh lega now..so after this..leh i share cite byk byk2 dlm ni..ok la..babai..see u all again..