Monday, February 15, 2016

kembara iman dan amal- umrah dgn anak2..part 1

Assalamualaikum warahamatullah wabarakatuh..

Alhamdulillah..masih diberi kesempatan hidup di bumi Allah ini.

Tahun 2015 pada saya adalah antara tahun yang indah dalam sejarah hidup. Bulan 5-6 2015..Allah izinkan..Allah makbulkan impian saya sejak kecil. Allah jemput saya dan keluarga kecil saya menunaikan umrah buat kali pertama. Pertama kali melihat masjid nabawi..dengan payung2 diluar masjid di depan mata..seolah2 rasa tak percaya. Allahu Akbar..akhirnya dgn rahmat dan kasih sayang Allah..Allah jemput kami ke sana. Haramain yang berkah..

Saya cuba mencatat sebaik2nya walaupun peristiwa ini dah berlaku hampir setahun yang lalu. Apa2pun..niat dan matlamat sy..sy berharap supaya catatan ini dapat membantu mereka yg ingin ke tanah suci bersama anak2 kecil.

Saya mendaftar utk gi umrah ni pada bln 3 2015..lebih kurang 2 bln sebelum berlepas. Sy bayar deposit rm1000 seorang. Saya kesana bersama suami (wajib ada mahram bagi perempuan yg berumur 40thn kebawah) emak saya,dan 2 orang anak saya muhammad yg berumur 6thn dan wafa hanaa berumur 2 thn. Jadi total deposit bln 3 tu rm5k. Lepas mendaftar dan bayar deposit,kami buat pasport antarabangsa.. seingat saya pasport tu valid utk 5thn dgn bayaran RM200 utk saya dan en Abi..anak2 rm100 setiap sorg..emak dah ada pasport dah.




Ok siap pasport,kami gi inject vaksin utk ke tanah suci tu..tah apa nama vaksin tu..ada di klinik swasta..harga dia pn berbeza2 setiap klinik. Utk kami tu..kami buat di klinik sulaiman mentakab. Rm130 setiap orang..termasuk si kecik wafa hanaa..saya tanya gak..kena inject gak ke budak kecik ni..doc tu cakap semua kena..mmg syarat wajib nak gi sana..ooo.ok la..nangis gak la si kecik wafa kena inject kat montot..huhu..abg mihd pn takut gak..tapi bila pujuk2..abinya tolak masuk gak..terpaksalah kena  inject gak..hihi..

Siap inject..dapat buku kuning tu..setiap inject tu valid utk 2thn kalau tak silap..maknanya kalo gi umrah dlm jangkamasa terdekat tu boleh la gi tanpa amik vaksin tu..siap pasport n dpt buku vaksin tu..kami hantar kat mutawwif kami yang uruskan smua skali..

Dalam jangkamasa 2bln tu kami gi kursus umrah. Sempat la gi 3kali...2kali ngn juara travel..skali join kat masjid jerantut..opss..lupa nk cerita..kami amik agen juara travel n tour dgn kadar dewasa rm6290 setiap org dan kanak2 6thn rm5990 dan wafa rm4500..semua skali termasuk mak dalam rm29k ++...

Bayaran kami settlekan sebelum 30hari kami gi..kami bukanlah banyak sangat duit pn..tp rezeki Allah kan..bila Dia jemput tu..maknanya cukuplah utk kami kesana dgn bajet yg ada..Alhamdulillah..syukur sgt2...

Ok  sambung lain kali la...utk perjalanan yg pnajng sbb transit..ragam anak2..sampai kami pulang..i.Allah..smg Allah bg kekuatan dan kelapangan utk menulis..

Tuesday, January 26, 2016

Cuti-cuti di Melaka..

assalamualaikum..

Alhamdulillah..segala puji bagi Allah yang menciptakan langit dan hamparan bumi yang indah...Alhamdulillah..Allah memberi rezeki di saat-saat yang tak tersangka. Bulan Disember yang lalu di saat rakyat Malaysia dilanda musibah banjir, boleh pulak kitorang gi bercuti sakan kat Melaka..haishhh...mmg tak prihatin betul..bukannya apa..kitorang sebenarnya dapat agak banjir bakal berlaku, biasanya kalau banjir kawasan kitorang akan trputus semua bekalan, air,api telefon. so, awal2 lagi siap packing,kitorang balik rumah mak gelanggi, then terus tak dapat balik rumah. apalagi, kitorang pun teruskan prmusafiran k melaka. singgah umah adik kat bangi semalaman. esoknya bertolak ke nilai, tidur di hotel bajet nilai 3 sbab nak beli baju sikit lagi,then book hotel kat melaka 2 malam. kitorang jalan2 area bandar hilir, tempat2 biasa tu..pastu masuk upside down house a.k.a rumah terbalik. rumah ni dalam deretan bangunan kedai. cari guna gps, cam keliru skit, padahal dkt je pun. ada tiket kena bayar nak masuk tu, tapi tak ingat dah berapa ringgit. kitorang 4 orang rasanya dkat rm38 rasanya..sori tak sure..

pastu jalan2 pantai klebang, gi makan ikan bakar kat umbai. jumpa dgn shamsul ghau-ghau satu family. esoknya kitorang balik, jumpa lagi dia kat petronas highway karak, dengan geng2 misi bantuan banjir. kitorang balik tu penuh highway dengan lori2, kereta, hilux dan segala jenis 4x4 misi bantuan banjir. kitorang balik tu banjir baru surut..mulanya usha bustel kat pantai klebang tu, tapi penuh...sesape yang jalan2 k mlaka tu, leh la singgah pantai klebang, kawasan yang banyak bas tersadai tu..bas bukan sebarang bas tau..ada cafe, ada hotel...unik sangat..

then malam tu kami menyusuri bandar melaka naik star cruise tu. masa tu dah pukul 9.30 malam dah, si wafa hanaa ni dah mngantuk tambah penat tak abis dalam perjalanan tu..dia menangis kuat sgt dlm bot tu, ishhh..malu kat orang, puas pujuk..tapi tak jalan, memang tak dapat sgt nak melayan keindahan lampu2 sepanjang sungai, sbb melayan tangisan si kcik tu..huhu..




balik dari Melaka, singgah rumah adik amik mak n adik, then trus balik Pahang. banjir dah surut..
#cerita dah basi- tahun 2014 gi melaka, 2016 baru publish..huhu..


Monday, January 25, 2016

sudah besar rupanya dia..

25.1.2016 isnin..

nampaknya sudah hampir stahun blog ini tidak diupdate. catatan2 di dalam blog ini tetap abadi, biarpun sunyi. ya, muhammad sudah 7tahun. sudah besar rupanya dia.

 2016

 2013

ummi tak dapat nak bekalkan harta melimpah untuk abg, ummi hanya mampu berikan ilmu, belajarlah,tuntutlah ilmu dan jangan lupa amalkan..Allah sentiasa merahmatimu syg..

Thursday, July 16, 2015

kenangan akhir ramadhan dan pg syawal bersama dia..

Hari terakhir Ramadhan di thn ini..entah kenapa sayu dan sedih sgt hati..tambah pulak teringat2 sangat kenangan 7 thn lps...

Hari ni di thn itu..semuanya sibuk..12 org adik beradik semua ada tugas masing2...mak ayah semua sibuk..lepas2 subuh je..dah siap barang nak wat rendang..sempat la belajar buat rendang dgn mak..si dia lg la..panjat pokok kelapa utk ambil daun nyor yg muda..nak buat ketupat..sy terpegun..yelah masih baru dlm keluarga itu...keluarga sendiri biasanya buat ketupat daun palas je..dan yg paling menakjubkan..si dia pandai menganyam ketupat daun kelapa tu..cantik dan kemas...malu sy!...sy yg perempuan ni pun tak pandai..belajar jg dgn dia..tp tak menjadi..tangan keras!!..

Sibuk menangkap ayam kampung..lepas sembelih..rebus air dlm periuk besar..dan bersama2 adik ipar perempuan memproses ayam tu..kerja ni sy prnh buat la kecik2 dl...

Tahun 2008 tu..semua adik beradik balik raya di umah mak dan ayah..malam tu sempat bakar satey..meriah sgt..maklumlah 12 org adik beradik..riuh rendah rumah..ye..seronok sgt..

Esoknya raya..kami pakai baju sedondon coklat muda..baju yg sempat dibeli saat2 akhir..beli waktu br sampai dr sarawak..masih teringat..agak cerewet dia memilih baju melayu..dan perangai tu turun kt satu2 nya anak dia..

Pg2 raya..siap makan pagi..bersiap2 pakai baju raya..then bila dh semua siap..mak dan ayah akan ddk di satu tempat,bermula sessi bersalam-salaman..bermula  keluarga kak long..then kami yg kedua..sampai la yg bongsu..satu lagi perkara baru dlm hidup saya..emm..keluarga sendiri..ada jg salam-salaman..tapi tak secara formal camtu..lps bersalam...bergambar beramai2...

Bila dh siap salam..semua akan gerak ke masjid..solat sunat raya..bila dah siap solat..kami akan menziarahi rumah2 di kg tu..bermula dari hujung kampung sampai jln besar kg tu..Allah..terbayang lg kemeriahannya..ini pun pengalaman baru bg sy..maklumlah sy org br di kg..sedara mara kenal la.."ooo..ini la menantunya mat zain yg ngaja di sarawak tu.."

Takdir Allah mengatasi segalanya..rupanya itu hari raya aidilfitri terakhir bersama dia,arwah mak dan ayah..Al-Fatihah utk mereka..sungguh..walaupun sekejap bersama mereka..terutamanya dia..tp kenangan tetap abadi di hati..

Saturday, June 27, 2015

happy anniversary (bln Islam)

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan 1436h..

Fasa pertama ramadhan bakal berlalu. Esok hari ke 11 Ramadhan. Ramadhan bulan rahmat,maghfirah dan peluang besar-besaran utk digandakan pahala ibadah..tawaran yg Allah buka hanya 1bln dr 12bln setiap tahun.

Tak dinafikan,bulan ini adalah bulan family..ikatan hubungan kekeluargaan akan bertambah erat pada bulan ini..sebab tu 3 thn lps,si dia amik keputusan ( slps istikharah) utk kahwin sebelum ramadhan,kerana mau berpuasa bersama keluarga baru yg bakal dibina. Dia sudah serik berpuasa keseorangan. 24 syaaban..sy bertukar status buat kali kedua..

So..ikutkan bulan islam..dah 2 mggu berlalu anniversary kami..happy anniversary En Abi dan Ummi..smg segala impian kita dunia akhirar tercapai..amin..


Wednesday, June 24, 2015

Dari bukit merah lake town resort ke Penang (part 3)

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Alhamdulillah, ramadhan ke 7 dalam tahun 1436h. lama sangat dah tak update blog. diam tak diam sudah lima tahun usia blog ini. followers bertambah, walaupun tiada entry baru. trima kasih kerana sudi berkunjung ke blog picisan ini.

okey la.. nak sambung smula kisah permusafiran kami. sbnarnya dah lama sangat kisah ni. dah basi pun, tapi untuk mengabadikan dalam bentuk tulisan, sanggup kurecall segala memori perjalanan itu. 2 malam di taiping, terus ke bukit merah laketown resort untuk main air..setngah hari disana, kami truskan perjalanan ke Penang pulak. oppss..lupa nak bagitau..kat BMLKR tu, nak masuk kena bayar ssorg rm38 time tu..dewasa, kanak2 berapa ye..tak ingat..kami gi main air, kat waterpark tu then gi kat sblh waterpark tu utk tengok binatang..singgah jap amik gambar kat kampung air tu...tak gi pun ke Pulau orang utan tu..

ok, dalam kul 3 lebih, kami gerak ke Penang..tak jauh sangat dah dari Perak kan..jiran je..first time naik jambatan Pulau Pinang jadinya sedikit jakun disitu...padahal jambatan tu dah berkurun dok situ..huhu..kami menginap di batu Feringgi..hotel dekat uptown situ...malam je, happening habis situ..


 budak kecik ni kemain macam princesss...

 unik sangat gelas dia..

esoknya, jalan2 guna waze, kononnya nak gi bukit bendera, tapi kena tipu dengan waze,  tak sampai la kami ke bukit bendera..huhu..takde rezki..


jalan2 kat padang kota..makan pasembor kat situ..then cari jeruk Pak Ali..konon2 nk gi muzium toy..tapi masa suntuk sangat dah..so..kami pun terus je balik..next trip ke Penang..i.Allah kalo ada rezki, nak gi tempat2 yg tak sempat gi dulu tu..hihi..