Thursday, July 16, 2015

kenangan akhir ramadhan dan pg syawal bersama dia..

Hari terakhir Ramadhan di thn ini..entah kenapa sayu dan sedih sgt hati..tambah pulak teringat2 sangat kenangan 7 thn lps...

Hari ni di thn itu..semuanya sibuk..12 org adik beradik semua ada tugas masing2...mak ayah semua sibuk..lepas2 subuh je..dah siap barang nak wat rendang..sempat la belajar buat rendang dgn mak..si dia lg la..panjat pokok kelapa utk ambil daun nyor yg muda..nak buat ketupat..sy terpegun..yelah masih baru dlm keluarga itu...keluarga sendiri biasanya buat ketupat daun palas je..dan yg paling menakjubkan..si dia pandai menganyam ketupat daun kelapa tu..cantik dan kemas...malu sy!...sy yg perempuan ni pun tak pandai..belajar jg dgn dia..tp tak menjadi..tangan keras!!..

Sibuk menangkap ayam kampung..lepas sembelih..rebus air dlm periuk besar..dan bersama2 adik ipar perempuan memproses ayam tu..kerja ni sy prnh buat la kecik2 dl...

Tahun 2008 tu..semua adik beradik balik raya di umah mak dan ayah..malam tu sempat bakar satey..meriah sgt..maklumlah 12 org adik beradik..riuh rendah rumah..ye..seronok sgt..

Esoknya raya..kami pakai baju sedondon coklat muda..baju yg sempat dibeli saat2 akhir..beli waktu br sampai dr sarawak..masih teringat..agak cerewet dia memilih baju melayu..dan perangai tu turun kt satu2 nya anak dia..

Pg2 raya..siap makan pagi..bersiap2 pakai baju raya..then bila dh semua siap..mak dan ayah akan ddk di satu tempat,bermula sessi bersalam-salaman..bermula  keluarga kak long..then kami yg kedua..sampai la yg bongsu..satu lagi perkara baru dlm hidup saya..emm..keluarga sendiri..ada jg salam-salaman..tapi tak secara formal camtu..lps bersalam...bergambar beramai2...

Bila dh siap salam..semua akan gerak ke masjid..solat sunat raya..bila dah siap solat..kami akan menziarahi rumah2 di kg tu..bermula dari hujung kampung sampai jln besar kg tu..Allah..terbayang lg kemeriahannya..ini pun pengalaman baru bg sy..maklumlah sy org br di kg..sedara mara kenal la.."ooo..ini la menantunya mat zain yg ngaja di sarawak tu.."

Takdir Allah mengatasi segalanya..rupanya itu hari raya aidilfitri terakhir bersama dia,arwah mak dan ayah..Al-Fatihah utk mereka..sungguh..walaupun sekejap bersama mereka..terutamanya dia..tp kenangan tetap abadi di hati..

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete