Tuesday, January 26, 2016

Cuti-cuti di Melaka..

assalamualaikum..

Alhamdulillah..segala puji bagi Allah yang menciptakan langit dan hamparan bumi yang indah...Alhamdulillah..Allah memberi rezeki di saat-saat yang tak tersangka. Bulan Disember yang lalu di saat rakyat Malaysia dilanda musibah banjir, boleh pulak kitorang gi bercuti sakan kat Melaka..haishhh...mmg tak prihatin betul..bukannya apa..kitorang sebenarnya dapat agak banjir bakal berlaku, biasanya kalau banjir kawasan kitorang akan trputus semua bekalan, air,api telefon. so, awal2 lagi siap packing,kitorang balik rumah mak gelanggi, then terus tak dapat balik rumah. apalagi, kitorang pun teruskan prmusafiran k melaka. singgah umah adik kat bangi semalaman. esoknya bertolak ke nilai, tidur di hotel bajet nilai 3 sbab nak beli baju sikit lagi,then book hotel kat melaka 2 malam. kitorang jalan2 area bandar hilir, tempat2 biasa tu..pastu masuk upside down house a.k.a rumah terbalik. rumah ni dalam deretan bangunan kedai. cari guna gps, cam keliru skit, padahal dkt je pun. ada tiket kena bayar nak masuk tu, tapi tak ingat dah berapa ringgit. kitorang 4 orang rasanya dkat rm38 rasanya..sori tak sure..

pastu jalan2 pantai klebang, gi makan ikan bakar kat umbai. jumpa dgn shamsul ghau-ghau satu family. esoknya kitorang balik, jumpa lagi dia kat petronas highway karak, dengan geng2 misi bantuan banjir. kitorang balik tu penuh highway dengan lori2, kereta, hilux dan segala jenis 4x4 misi bantuan banjir. kitorang balik tu banjir baru surut..mulanya usha bustel kat pantai klebang tu, tapi penuh...sesape yang jalan2 k mlaka tu, leh la singgah pantai klebang, kawasan yang banyak bas tersadai tu..bas bukan sebarang bas tau..ada cafe, ada hotel...unik sangat..

then malam tu kami menyusuri bandar melaka naik star cruise tu. masa tu dah pukul 9.30 malam dah, si wafa hanaa ni dah mngantuk tambah penat tak abis dalam perjalanan tu..dia menangis kuat sgt dlm bot tu, ishhh..malu kat orang, puas pujuk..tapi tak jalan, memang tak dapat sgt nak melayan keindahan lampu2 sepanjang sungai, sbb melayan tangisan si kcik tu..huhu..




balik dari Melaka, singgah rumah adik amik mak n adik, then trus balik Pahang. banjir dah surut..
#cerita dah basi- tahun 2014 gi melaka, 2016 baru publish..huhu..


1 comment: