Wednesday, January 2, 2013

siri 3 penutup tirai 2012- cuti-cuti malaysia

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

alhamdulillah..akhirnya, dunia sudah menjejak 2013..dan hari ni hari pertama bagi tahun 2013 masihi..sebenarnya kalau dalam tahun hijri, dah masuk bulan 2 dah pun...ramai kita tak sedar kan...:(

sayamenutup tirai 2012, dengan percutian yang agak ad-joc sebenarnya..trip to langkawi..pada mulanya saya tak plan pun cuti ni nak ke langkawi, tapi bila mak dan apak minta tolong hantar motorsikal kat adik yang belajar kat Kolej Universiti Insaniah Kedah, so kami pun ambil peluang la ke langkawi terus..jadilah percutian 3H 2N kami di langkawi...hari sabtu 29hb disembar bertolak dari pahang pukul 9pg dan sampai di langkawi jam 9mlm, sebab singgah asrama adik dulu...adik pun sanggup ponteng kuliah 2 hari sebab nak ikut kami...sila jangan ikut perangai budak sorang tu...huhuu...dan kami pulang ke pahang pada 31disember 2012, jam 4pg 1.1.2013 selamat sampai ke rumah...alhamdulillah...

kalau sesape yang nak bercuti di Langkawi, saya nasihatkan sediakan duit banyak2 sebab syok sgt shoping kat sana...heheh...gurau je...okey, kalau nak tahu berapa jos percutian ke langkawi, kami telah laburkan keseluruhannya rm2000++ utk percutian tu...kos ni utk 6 dewasa dan 1 kanak2 termasuk yang shoping punya...kami dapat hotel yang murah la gak, RM79 semalam dengan bilik family yang ada dua katil queen..memang extra large bed..so,sesuailah utk kami berenam...

pastu, sewa kereta pulak..disebabkan nak jimat sesangatlah konon, jadi kami sewa van nissan vanette saja...makanya, terpaksalah kami naik 'keta kuda; tu selama dua hari mengeliling pulau langkawi nan indah ituuu...heheh...sakit2 badan rasanya...tapi yang penting syukur sangat2...perjalanan sangat lancar, cuaca pun mengizinkan kami berjalan dan meneroka..cuma cik abang je la rasa sakit tangan memulas stereng van tu...biasa power steering, sekali kena 'paut' steering baru tau dia...hahaha...sian dia...

hari pertama kami melawat underwater world, pantai cenang, laman padi, beras terbakar di padang mat sirat, naik cable car, tapi saya, mak, abang dan muhd tak naik cable car...disebabkan kegayatan saya seorag..mak memang tak minat nak naik..saya takut nak naik, abang dan muhd nak sangat naik...tapi saya tak naik, so diorang pun tak jadi nak naik...huhu...sian abang..dia kata sapai dia mimpi2 naik cable car tu...tapi saya sangat gayat...tinggi sangat...pastu gi telaga tujuh...sempat melangkah 7 langkah je..hujan plak turun, kebetulan tak bawa baju spare so, kami cancel je la nak melawat waterfall tu..takut nanti ada plak budak tu yang tak nak naik dari air nanti...

then, kami bergerak ke taman buaya pula...dan jam 6.30ptg, kami pulang ke hotel..malam tu kami keluar makan malam di tepi tasik di dataran lang. lepas makan kami gi shoping sampai la mall tu nak tutup...hehe...puas hati...esoknya, day 2 di langkawi, kami jalan ke kota mahsuri, sedih plak saya bila baca dan tengok video tentang kisah mahsuri..sampai hati kan orang jahat tu firnahkan dia...tapi aishah nawawi, keturunan mahsuri yang ketujuh tu sangat cantik kan...sebab  mengikut ceritanya, mahsuri pun sangattttlahhh cantik....abang kata, "ada iras2 muka sayang la mahsuri ni"...eiii...ngade2 tau...(dalam hati suka gak...heheh...)

lepas penat melawat kota mahsuri, kami nak bergerak ke kuh plak...sempat shoping skit lagi, then bergambar di tempat wajib di langkawi...iaitu di dataran lang...then pukul 4 petang, kami bertolak balik meninggalkan langkawi yang penuh kenangan..


kesimpulannya, percutian kali ni ke langkawi ni paling best saya rasa, sebab saya pergi dengan mak dan adik2 tersayang dan yang paling penting sekali dengan suami dan anak yang tercinta..bukan senang nak bawa mak berjalan, sebab mak memang tak suka berjalan2 camtu...siap mak shoping2 lagi...sukeee sangatttt...alhamdulillah...


3 comments:

  1. banyaknya typing error...huhu...nak cepat...

    ReplyDelete
  2. mesti ibu fathi bayak soping kat sane...:)

    ReplyDelete
  3. takde la sgt...biase je..tp sgt sukee tgk pinggan mangkuk yg murah2 tu...huhu...

    ReplyDelete